IJsbad therapie: wat houdt dat in?

Misschien heb je wel gehoord van alle voordelen die de kou voor het menselijk lichaam kan hebben. Er zijn ondertussen enorm veel onderzoeken gedaan naar deze voordelen en er zijn veel bewijzen uitgekomen dat kou een positief effect kan hebben op de mens, zowel fysiek als mentaal.

Een ijsbad is niks anders dan een vorm van koudetherapie. Wanneer je het waagt om ijsbad therapie uit te proberen, wordt je voor een bepaalde tijd ondergedompeld in een bad dat gevuld is met water en ijs. Deze vorm van therapie is de afgelopen paar jaren een stuk populairder geworden en het wordt steeds vaker gezien als normaal.

Wat is het doel van ijsbad therapie?

Het doel van deze vorm van koudetherapie, is natuurlijk dat je de vele voordelen die erbij komen kijken, verkrijgt. Het blijkt een goede manier te zijn om het mentale en fysieke gedeelte van je lichaam tot rust te brengen en te verbeteren in de werking. Als resultaat voel je je scherper en meer gefocust.

Veel mensen hebben zich al gewaagd aan het nemen van een ijsbad en doen dit ook regelmatig. Ook zwemmen in de natuur en het nemen van een koude douche worden onder koudetherapie geplaatst door velen. Je zal waarschijnlijk niet raar aangekeken worden wanneer je aangeeft dagelijks onder het koude water te staan.

En wat zijn de voordelen van het nemen van een ijsbad?

Maar wat zijn nou de voordelen van ijsbad therapie? Allereerst gebruiken veel topsporters deze therapie om hun spieren te herstellen nadat ze een lange tijd intensief gebruikt zijn. Ook heeft het nemen van een ijsbad een goede invloed op je mentale gezondheid. Het brengt je tot rust en leert je om de verschillende delen van je hersenen te gebruiken en leert je de controle te houden over jezelf.

Wanneer je in een ijsbad stapt, is het eerste gevoel wat je ervaart een soort paniek. Je lichaam weet niet goed hoe het met zulke heftige kou moet omgaan en daarom zal er een vecht- of vluchtreactie optreden. Hierdoor voel je je energieker wanneer je een ijsbad uitstapt en kan je er weer tegenaan.

Tot slot zorgt het nemen van een ijsbad voor afneming van je stresshormonen. Dit verbetert over het algemeen je humeur. Een ijsbad nemen kan dus nooit kwaad!

Menu