Lactose intolerant? Lees hier over alternatieve producten!

In Nederland zijn 1 op de 7 mensen lactose intolerant. Dit is een hoop voor het aantal mensen dat in Nederland woont. Daar komt nog is bij dat de groep vegans en paleo etende mensen alsmaar aan het groeien is. Dit is onder meer te merken in de supermarkten waar dagelijks nieuwe lactosevrije producten verschijnen. Voornamelijk de ecologische supermarkten hebben een breed assortiment aan lactosevrije producten in de schappen liggen.

Verschil tussen koemelkvrij en lactosevrij

Het is goed om vooraf te achterhalen of je koemelk mag nuttigen. Er is namelijk een groot verschil tussen koemelkvrij en lactosevrij. Veel lactosevrije producten worden namelijk gemaakt met koemelk. Kan je hier dus niet tegen dan worden lactosevrije producten ook een probleem. Dit geldt ook wanneer je vegan bent of paleo eet. Tegenwoordig zijn er veel vervangers voor melk. Zo heb je onder meer rijstmelk, havermelk en sojamelk. Koemelk kan je weer vervangen door schaap- of buffelmelk.

Het vervangen van boter

Boter wordt voor veel verschillende dingen gebruikt. Zo smeren veel mensen boter op brood maar kan het bijvoorbeeld ook op bakcreaties en bij het koken gebruikt worden. Wanneer je lactose intolerant bent kan dit dus een probleem vormen. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve om toch boter te kunnen nuttigen. Zo heb je plantaardige boter die gebruikt kan worden voor op brood of als basis voor botercrème. Voor bakcreaties kan je bijvoorbeeld kokosboter gebruiken. Bij het koken kan je denken aan olijfolie als alternatief.

Roomproducten zoals yoghurt vervangen

Ook bij yoghurtproducten is belangrijk om te weten of je wel koemelk mag hebben. Alternatieve hiervan zijn schapen- geiten- of buffelyoghurt. Naast deze alternatieve kan je ook kiezen voor plantaardige vervangers. Hierbij kan gedacht worden aan amandel of kokosyoghurt. Hetzelfde geldt voor kookroom. Dit kan vervangen worden door onder andere sojaroom. Er komen dus steeds meer producten in de schappen te liggen voor mensen met lactose intolerantie of koemelk allergie. Kijk vooraf wel goed wat je wel en niet mag hebben!

Menu