Ontdek de pittige Sichuan keuken

De Chinese keuken kent vier stromingen. De Cantonese keuken is in Nederland het meest bekend. De Sichuan keuken ontleent zijn naam aan een klein roze pepertje. Deze sichuanpeper geeft gerechten een anijsachtige smaak. De gerechten zijn pittig, maar laat je daar niet door afschrikken. Deze keuken uit het Zuidwesten van China kenmerkt zich door uitgesproken smaken. Voor een Chinees restaurant in Sichuan stijl moet je misschien wat beter zoeken, maar dat is de zoektocht meer dan waard.

Verschillende technieken in de Sichuan keuken

Naast het gebruik van sterke smaken zoals pepers en knoflook, worden bij het bereiden van gerechten uit deze keuken ook verschillende technieken gebruikt. Roerbakken, stoven en grillen zijn veelgebruikte technieken die allemaal voor een andere smaak en textuur van het eten zorgen. Eén van de bekendste gerechten uit de Sichuan regio is Kung Pao chicken, een kipgerecht met pinda’s, verschillende groenten en natuurlijk sichuanpeper. Dit gerecht wordt in de wok bereid. Ook vegetariërs komen aan hun trekken, want de keuken kent veel gerechten met tofu.

De Sichuan keuken is een gezonde keuken

De Nederlandse keuken is niet pittig, maar onder invloed van ons koloniale verleden hebben de Nederlanders verschillende pittige toevoegingen gedaan aan het eten. Niet iedereen is gewend aan pittig eten, dus gerechten uit de Sichuan keuken zullen soms wennen zijn. Laat je daardoor niet tegenhouden. De sichuanpeper kent namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Zo helpt deze peper je cholesterol en je bloeddruk te verlagen en zit er een stofje in dat stress vermindert. Ook is het goed voor je stoelgang en ondersteunt pittig eten je bij het afvallen, omdat het goed is voor je stofwisseling. Daarnaast zitten er veel mineralen en vitaminen in deze peper. Vind je het eten toch een keer te pittig, drink een glas melk en het branderige gevoel is meteen verdwenen.

Menu